Geschiedenis Manchester City

De geschiedenis van Manchester City is heel interessant. Manchester City is in opgericht in 1880 door leden van de Saint Mark’s Kerk in Manchester. In eerste instantie was het bedoeld ter afleiding voor de jongeren. In die tijd heerste er in dat gedeelte van Manchester namelijk veel armoede, werkloosheid, criminaliteit en verslaving. Na een aantal jaren ‘rondzwerven’ en voetballen op verschillende velden was er in 1887 genoeg geld om een eigen stadion te bouwen.

Dieptepunten Manchester City

Na een aantal hoogtepunten ging het na het kampioenschap in 1968 bergafwaarts met de Manchester City. In 1983 degradeerden ze zelfs naar de tweede klasse. Donkere tijden volgden. In 2003 verhuisden The Citizens van Maine Road naar het tegenwoordige Etihad Stadium. De jaren daarna verschenen ze ieder jaar in de Premier League als middenmoter.

Overnames

Een golf van overnames door rijke buitenlandse zakenlieden volgde. Ook Manchester City werd overgenomen. In 2007 werd de club overgenomen door Thaksin Shinawatra. Deze man werd in 2001 premier van Thailand en was voorzitter van Shin Corporation. Dit bedrijf had de grootste telecommaatschappij van Thailand in haar bezit. Nadat hij was afgezet als premier en zijn aandelen van Shin Corporation had verkocht, kocht hij voor zo’n 100 miljoen euro Manchester City.

Ondanks allerlei investeringen wist de club niet mee te doen om het kampioenschap. De club werd weer verkocht. Ditmaal aan Abu Dhabi United Group, voor zo’n 200 miljoen euro. Grote namen werden aangetrokken, zoals Teves, David Silva en Toure. Ook werd de naam aangepast naar Etihad Stadium, vernoemd naar de vliegtuigmaatschappij Etihad Airways.

Opmars Manchester City

De geschiedenis van Manchester City heeft zich niet herhaald. Manchester City wist de jaren daarna zich al snel tussen de top 5 te wringen. Zo werden ze in 2012 voor het eerst in 44 jaar weer landskampioen. Dit succes werd snel opgevolgd. Tegenwoordig behoort Manchester City tot een van de grootste clubs ter wereld en staan ze allang al niet meer in de schaduw van ‘grote broer’ Manchester United.